5 odskúšaných tipov ako úspešne a efektívne zvládnuť stresy spôsobené školou

Máj – mesiac plný stresov a povinností               dealing-with-exam-stress

O škole tu už pár článkov bolo, No pre viacerých je to denno-denná realita a tak je potrebné o nej niečo napísať. Hlavne v posledných dňoch je škola pre mnohých veľkým sústom. Je čas maturít a prijímačok na VŠ, či SŠ.

 

Maturita – formalita???

Mňa skúška dospelosti čaká až na budúci rok, ale poviem ti pravdu. Zatiaľ žiaden stres. Nakoľko je maturita verejná skúška, tak je možné sa ísť na ňu pozrieť a tak som to využila a bola okukať miesto boja, ktoré na mňa čaká. Celkovo sme pozreli slovenčinu, angličtinu a biológiu. Chceli sme s kamarátkou stihnúť aj chémiu, ale nevyšlo nám to.

 

Zvládneš to ľavou zadnou (a aj pravou prednou!)

Čo ti však chcem povedať, je, že to nie je nič strašné. Samozrejme, stres robí svoje, ale bola som až udivená, akí sú učitelia úplne v pohode a snažia sa pomôcť. Dokonca aj polichotia a posmejú sa.

O rok budem možno o tejto téme hovoriť úplne inak, ale každý spraví maturitu, tak prečo sa stresovať. To ti povie každý, dokonca aj samotný učiteľ.

Čo som však chcela týmto článkom povedať je to, že nič netreba brať príliš vážne. Aj keď, samozrejme, maturita, prijímačky a iné skúšky sú dôležité.

 

Keď sa musíš plne sústrediť

No, tento víkend som musela venovať fakt len knihám a poznámkach, ktorých bolo neuveriteľne veľa. Bolo potrebné všetko prejsť a naučiť sa. Dúfam, že to všetko úspešne zvládnem. Avšak víkend, či u maturantov týždeň len medzi knihami je riadna fuška. Fyzická až tak nie, ako tá psychická. Udržať myseľ vnímavú dá zabrať a preto je potrebné jej nejako pomôcť.  A tak ti prinášam pár mojich tipov, ktoré som cez víkend využila a fakt mi pomohli.

 

Moje osvedčené tipy na ľahšie a rýchlejšie učenieaudicion-bebes

  1. Hudba – ja pri učení preferujem také jemné melódie, ktorých na youtube nájdeš neúrekom, ale dám ti tip TU

 

  1. Jedlo – klasika. V sobotu som si spravila super banánovo-piškótový tanier s čokoládou a chia semienkami. Energia + dobrý pocit = úspech. Fakt skús.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No a v nedeľu to boli pre zmenu bruschetty s mozzarelou, paradajkou, levanduľou, bazalkou a olivami. Úplne mega jedlo, ktoré je úžasné chutné, kreatívne, jednoduché a také provensálske, čo je osobne zbožňujem.

  1. Voda – tekutín nie je nikdy dosť. Ja väčšinou svoj pitný režim zanedbávam a som riadne úspešná, keď vypijem pol litra – liter vody na deň, ale počas takých „study“ dňoch to ide akosi ľahšie a je to prospešné.

 

  1. Sviečky – možno trochu nezmyselné, ale mne osobne to pomáha. Aromaterapia fakt funguje. Nemusíte mať nejaké vonné oleje, stačí nejaká obyčajná sviečka, ktorú kúpiš v rôznej drogérii, či kvetinárstve. Podstatné je, aby ti voňala. Následne ti zlepší náladu a s dobrou náladou ide všetko ľahšie, aj učenie… Gerbera-font-b-floating-b-font-font-b-candles-b-font-font-b-floating-b-font

 

  1. Zvýrazňovače a farebné lepiace papieriky – moje zošity/ karisbloky/ poznámky musia byť farebné, lebo inak sa nedokážem naučiť. Proste kreativita nadovšetko.

 

A čo z toho pre teba plynie?

Každý je iný a tým pádom nie všetky moje tipy ti sadnú ako uliate. Možno áno, no možno nie. Je to individuálne, ale za vyskúšanie nič nedáš, tak prečo ich neskúsiť?


One Response

  1. Vysokoškolák
    Vysokoškolák at |

    Ďakujem za radu 🙂

    Reply

Pridaj Komentár

CommentLuv badge