6 komentárov

  1. Jakub Dobrík
    Jakub Dobrík at |

    6. Preber zodpovednosť za svoj život.

    Neobviňuj všetkých okolo seba z toho, čo sa ti deje. Rodičov, učiteľov, šoféra autobusu, šéfa či vládu. Za to, že nemáš dobru robotu, máš malý plat, zlých kolegov alebo sa ti v niečom nedarí nemôže nikto iný, len ty. Až keď si to priznáš môžeš začať robiť kroky k náprave. Do vtedy to budeš len zhadzovať na ostatných a nič s tým nespravíš.

    – To či som schopný dosiahnuť svoje ciele často závisí od toho ako ma ostatní hodnotia. Napríklad ak ku mne ľudia prechovávajú predsudky, tak ma môžu úplne neférovo potopiť.

    Zostávam myslieť pozitívne a rozmýšľam o zmene prostredia – odídem niekam kde voči mne tieto predsudky nie sú. Ale moja schopnosť odísť tam môže byť opäť ovplyvňovaná napr. financiami. Ak ich kvôli predsudkom v mojom aktuálnom prostredí (alebo ekonomickej kríze, alebo jednoducho retardovanej vláde) nie som schopný získať, ešte stále môžem odísť a začať tam úplne od nuly. Nájsť dočasné bydlisko v squate na predmestí nejakého veľkého mesta, kde je predsudkov menej a príležitostí viac. Postupne sa postaviť na nohy, odísť zo squatu do lepšieho bývania, napĺňať moje ciele.

    Ak však mám doma rodinu, tak predo mňa prostredie kladie ťažkú voľbu – môžem ich opustiť, alebo tu s nimi môžem ostať a môžeme sa mať spoločne na hovno a hriať náš bude láska (do akej miery hreje láska napr. v prostredí extrémnej chudoby nech si každý domyslí sám…). A toto už sám, bez podpory kolektívu či spoločnosti prekonať schopný nie som (tá rodina môže byť príliš veľká aby som bol schopný v primeranom časovom intervale zaobstarať dosť financií na ich presťahovanie za mnou, alebo môže byť z nejakých dôvodov závislá na mojej fyzickej prítomnosti, prípadne im môžem posielať peniaze – ale tak trpí ako mojou neprítomnosťou, tak predsudkami ktoré to prostredie ktoré som ja opustil môže voči nej stále prechovávať).

    Podľa mňa je naozaj dôležité uvedomiť si že aj individualizmus má svoje hranice a niekedy je potrebná systémová či spoločenská zmena aby bol schopný dosiahnuť svoje ciele. A tú jedinec nevykoná sám, potrebuje na ňu pochopenie a podporu okolia. Rovnako ako je dôležité uvedomiť si, že „nedá sa“ je väčšinou len stavom mysle (no skúste prekonať gravitáciu a vzlietnuť čisto silou vôle – lietadlo nie je protiargument, pretože predpokladá spoluprácu s inými ľuďmi). Je dôležité uvedomiť si, že jedinec sám to niekedy zvládnuť nemôže. A že ako ľudia sme na sebe navzájom závislí a naše osobné šťastie je závislé od iných, rovnako ako je ich šťastie závislé od nás. Bezbrehý individualizmus – ku ktorému mnohých ľudí pozitívne myslenie vedie nie je cestou. To však nie je chybou pozitívneho myslenia, ale jeho nanajvýš naivnej interpretácie.

    A tiež je dôležité si uvedomiť, že proti pozitívnemu mysleniu existujú pádne argumenty voči ktorým sa nedá ohradiť jednoducho tým, že ich označíme za „negatívne myslenie“. Koľko krát nám tento protiargument dá naša vlastná fyzická podstata, či sociálne, ekonomické alebo akékoľvek iné prostredie v ktorom žijeme.

    Nemôžeme za všetko a nie všetko je v našich rukách.

    Inak povedané: je potreba správne interpretovať body 1. a 6., aby neviedli k sporu. Pretože to čo si o mne myslia ostatný do značnej miery pod kontrolou nemám (bod 1), ale ak chcem zobrať život do vlastných rúk tak podľa návodu za každý nezdar môžem len ja (bod 6). Pretože ak sa to týka tak bytostnej otázky ako som uviedol v príklade vyššie, tak je nesprávne interpretované pozitívne myslenie psychická samovražda.

    A práve prijatím a spracovaním týchto protiargumentov môžeme naozaj pochopiť zmysel a reálne možnosti pozitívneho myslenia. A interpretovať ho tak, že to niekam skutočne vedie. Pretože potom sú jeho možnosti naozaj obrovské.

    Reply
  2. Lubica Marcinova
    Lubica Marcinova at |

    Uplny suhlas napriklad taky vek… Mam 50 rokov to nijako zmenit nemozem. Keby som mala 30 a bola ten isty clovek uz je to ina situacia a ine moznosti. Ale akymkolvek pozitivnym myslenim neviem toto zmenit a potom to vedie len k stresom depresiam frustraciam apod. Takze asi take it easy and try to simply survive if you are considered ELDERLY…

    Reply
    1. Lenka
      Lenka at |
      Reply
  3. Dredy Doo (BeUpbeat) (@DredyDoo)

    super clanok pisem podobnz blog, pridte ma pozriet 🙂
    Dredy Doo (BeUpbeat) (@DredyDoo) nedavno vyslany…How Daily Gratitude Can Change Your Life – Ako môže každodenná vďačnosť zmeniť váš životMy Profile

    Reply

Pridaj Komentár

CommentLuv badge