Objav s nami odpoveď na otázku: „Ako zvládnuť všetky povinnosti v predstihu a bez stresu? „

Škola – budova plná chodieb a študentov počas školského roka, no cez víkendy, či prázdniny utícha a zíva prázdnotou. Má svoje donucovacie prostriedky, ktoré nedokážem zmeniť ani ja, ani ty. Donúti ťa aj k 7 písomkám v priebehu 3 dní. Ja to mám v úplnej realite práve tento týždeň.

Stres – každodenný zlý spoločník

Máš pocit, že toho nie je veľa? Diár praská vo švíkoch a v každom políčku mi svieti „milované“ slovíčko – písomka, test, či školská.

Môžeš sa učiť pravidelne, aj tak je to stres. Ak to berieš vážne a svedomite, tak si chceš všetko pozrieť, preopakovať, doplniť a upevniť vedomosti, aby si mal/a dobrý pocit. Jednoducho je to tak. Neviem ako si na tom ty, predsa len každý je iný, ale toto je môj pohľad na tému.

Keď si prvák/ prváčka

Neraz sa smejem na prvákoch, ktorí prídu a sťažujú sa: „Mám sa za týždeň naučiť 4 A4 slovíčok, pochopíš? To ako mám zvládnuť???“.

To ako vážne, ľudia? Preberte sa, veď ste na strednej, ale ok, ste prváci. Prvý rok na strednej je zmena, beriem. Ale ver, že aj ty sa na sebe o pár rokov zasmeješ.

Keď máš za sebou 7 rokov na strednej

Ja som úplne v pohode. Predsa len, osemročný gympel si ťa vycvičí. Dve – tri písomky na deň + nejaký ten referát, či prezentáciu beriem v pohode, ale niekedy príde tá chvíľa, kedy mám pocit, že mi všetko padá na hlavu a nič nestíham.

My, septimania/tretiaci, máme už iné veci. Každý niečo chce a vyžaduje od nás. Prvý polrok je v znamení SOČ-ky a druhý v znamení písania seminárky (ak máš seminár napr z biológie). Nesťažujem sa, nechcem, aby to tak vyznelo, jednoducho je to realita.

Je všetkého stále viac a viac, lenže ako to všetko zvládnuť???

Mám pár osvedčených tipov a chcem ti pomôcť. Či už si na strednej, ešte ťa len čaká alebo už máš po, tak ti  určite uľahčia akúkoľvek povinnosť.

todo list

   1.Urob si zoznam všetkých vecí, ktoré ťa čakajú. 

Nie je to blbosť, vážne. Ja som si to párkrát skúsila a bola som happy z toho, ako som mala všetko pod palcom a na nič som nezabudla.

 

   2. Za každú dokončenú vec sa odmeň a urči si nejaký znak, že je to už hotové.

Uvidíš, ako ti bude rásť nálada, keď zbadáš, že už máš o chvíľu všetko „zmáknuté“ a môžeš začať oddychovať.

 

   3. Čiastkuj a plánuje!

Máš písomku o týždeň dajme tomu z 10 tém. Neber si všetko naraz, lebo budeš pod tlakom, stresom a málo si zapamätáš.

Podeľ si témy, dajme tomu každý deň si pozrieš a naučíš sa 2 a za pár dní máš všetko. Stihneš to ešte aj s predstihom, bez stresu a úplne v pohode.

Moje skúsenosti s čiastkovaním, ktoré môžeš využiť aj ty

Dejepis

Úprimne povedané ma veľmi nebaví a som toho názoru, že sa treba pozerať dopredu a riešiť prítomnosť a budúcnosť a nie minulosť, ktorú už tak, či onak nezmení nikto.

Je to však súčasť štúdia na gympli a tak sa ju naučím a niekedy ma aj niečo zaujme, ale vedieť úplne presne všetky tie roky, to je už na mňa veľa… 😀

SOČ

tips-for-homeworkPodobne som to mala aj s písaním SOČ-ky. Niektorí si to mysleli, že im  stačí začať písať na konci januára, pričom sme práce odovzdávali niekedy začiatkom februára.

Ja som si to rozdelila postupne, ako mi to vychádzalo. Všetko som stihla poriešiť s konzultantkou, dermatologičkou aj profesorkou. Nikoho som nemusela súriť a nebola som v strese.

Nakoniec som mala výborne hodnotenú prácu, ktorá sa dostala až na krajské kolo.

Nie je to len môj prípad, ale aj ďalších ľudí. Napríklad môjho kamaráta, ktorý to mal podobne všetko podelené a verte či nie, chystá sa na celoslovenské kolo. Jednoducho ten čas a precíznosť z tej práce vyžaruje.

Keby to odbúchal za týždeň, určite by to všetko nevyzeralo tak, ako vyzerá.

Záver pre teba

juchuuChcem tým  všetkým povedať toto – všetky sny, ciele, povinnosti, aj keď sú v hojnom počte a v minimálnom časovom rozpätí sa dajú zvládnuť.

Stačí si len určiť čiastkové ciele a funguje to. Určite to skús. Veď ako sa vraví: „Za skúšanie nič nedám.“ Je to fakt pravda, lebo nemáš čo stratiť, maximálne získať.

 

A že tieto rady fungujú sa presvedčíš aj sám/a, ale vidíš to aj na príkladoch.

 

Tak pusť sa do čiastkovania, plánovania, nezabúdaj na odmenu a ako moju odmenu mi nechaj 1 LIKE  🙂

 


Pridaj Komentár

CommentLuv badge