20 vecí ktoré 20-ročným ešte nedošli

20thingsV priebehu života sa človek naučí množstvo vecí, ktoré mu však ako 20 ročnému nedochádzajú. Veľa z týchto vecí vníma inak a myslí si, že má pravdu. Opak je však realitou a preto ti dnes prinášam 20 vecí, ktoré 20 ročným ešte nedochádzajú.

 

 

1 ) Čas nie je neobmedzená komodita.

Mladých profesionálov, ktorí majú zmysel pre neodkladné plnenie úloh, stretávam veľmi zriedka. Vo svojich dvadsiatich rokoch si myslíme, že máme všetok čas sveta na:

A ) premýšľanie o tom, čo vlastne chceme a

B ) dostať to, čo chceme. Čas je jediné bohatstvo, s ktorým začíname v prebytku, ale ktoré už nikdy nemôžeme dostať späť. Z príležitostí, ktoré dnes dostávate, využite čo môžete, pretože raz príde deň, keď  sa vám už žiadne ďalšie nedostanú.

 

2 ) Ste talentovaní, ale talent je preceňovaný.

talent

Blahoželám, ste zrejme generácia, ktorá je najviac kreatívna, informovaná a schopná multitaskingu vôbec. Ako hovorí môj otec: “ Za všetky tie kraviny ti dávam medailu. “ Nevybrúsený surový potenciál ( a je jedno ako cenný ), je ale stále len premárnená príležitosť . Za holý talent nedostanete žiadnu medailu, len za výsledky. Dokonca aj ľudia, ktorí sa zdajú byť neuveriteľne obdarovaní, museli na ceste za úspechom tvrdo pracovať. ( Tip : prečítajte si “ Talent is Overrated „, “ Talent je preceňovaný “ )

 

3 ) Ráno sme najproduktívnejší.

V priebehu prvých dvoch rokov v Docstoc ( keď som mal stále okolo dvadsať ), som bol na seba  pyšný, že som každý deň zostával v kancelárii až do troch do rána. Myslel som si, koľko práce som stihol urobiť, keď boli všetci ostatní už dlho preč. Keď sa však obzriem späť, viem , že som pracoval len na podradných a jednoduchých úlohách , než aby som venoval čas zložitejšiemu strategickému plánovaniu, vybavovanie telefonátov a dôležitých schôdzok, ktoré bolo rovnako potrebné zabezpečiť v priebehu oficiálnej pracovnej doby. Dnes v kancelárii presadzujem skorý ranný štart pre všetkých , pretože som prišiel na to, že ako tím sme najproduktívnejší práve v týchto hodinách.

 

4 ) Kariéra v sociálnych médiách nie je žiadna kariéra.

Sagalow_Social_Media_Icon_Pack_by_Schmal001Za päť rokov už tieto druhy práce ani nebudú existovať. Sociálne médiá jednoducho plnia  čisto marketingovú funkciu. Podporujú branding, ROI ( návratnosť investícií, pozn. Red. ) Alebo oboje. Sociálne médiá predstavujú prostriedok, ako získať väčšie povedomie o značke, viac užívateľov alebo väčší výnos. Na týchto pozíciách istú budúcnosť nenájdete. Rád by som vás dôrazne varoval pred vymedzením svojej kariéry práve a výhradne týmto druhom práce.

 

5 ) Začnite dvíhať telefón.

Prestaňte sa schovávať za svoj ​​monitor. Obchody sa uzatvárajú dohováraním cez telefón a hlavne osobne. Obchodné príležitosti by ste mali vyhľadávať s pomocou rozhovorov so skutočnými ľuďmi. A keď zrazu nastane výpadok internetu – prestaňte sa tváriť tak zmätene a pýtať sa, či už môžete odísť domov. Tak prestaň byť bábovka a zdvihni ten telefón !

 

6 ) Buďte v práci prvý a posledný odchádzajte.

Túto radu dávam všetkým, ktorí začínajú v novej práci alebo sa nachádzajú v počiatočnej fáze svojej profesionálnej kariéry. Ľudia okolo na rozdiel od vás už nemusí nič dokazovať. Vy si okrem toho musíte postrážiť oveľa viac vecí. Je len jediná možná cesta, ako v práci postúpiť vpred – a to pracovať usilovnejšie než všetci spolupracovníci .

 

7 ) Nečakajte , až vám niekto povie, čo robiť.

Nemôžete si pripadať dôležitý , bez toho aby ste mali zmysel pre zodpovednosť . Keď budete čakať na to , až vám niekto povie , čo urobiť , nikdy sa nikam nedostanete . A odpoveď : “ O toto ma ale nikto nepožiadal “ je zaručeným receptom na neúspech . Radšej sa pohybujte na hrane toho , že budete pracovať príliš , než pracovať príliš málo . ( Pozrite sa na video : Millennials in the Workplace Training Video ).

 

8 ) Za svoje chyby neste zodpovednosť.

imagesV úvodnej fáze svojej kariéry budete robiť veľa chýb. Avšak vo vzťahu k žiadnemu pochybeniu, či už ste sa prerátali v úsudku, či pri samotnom výkone práce, nesmiete zaujať obranný postoj. Prestaňte sa pokúšať ospravedlňovať svoje prešľapy. Rásť môžete len tak, že si budete vážiť lekcie získané zo svojich chýb a zasvätíte svoj ​​život tomu, aby ste sa z nich čo najviac poučili.

 

9 ) Mali by ste si nájsť šéfa , ktorý vám bude šliapať na päty.

Meryl Streepová vo filme “ Diabol nosí Pradu “ by bola tá najužitočnějšia šéfka, akú by ste kedy mohli dostať, úvodná  časť vašej kariéry je obdobím, kedy ste najviac vnímavý, prispôsobivý a učenlivý. Práca pre niekoho, kto vyžaduje znamenitosť a každý deň posúva vaše možnosti, vytvorí najlepší základ pre váš nasledujúci profesijný úspech.

 

10 ) Meniť prácu každý rok nie je moc skvelá vizitka.

Pracovali ste niekde jeden rok. Táto skutočnosť mi ale nenašepkáva, že ste tak talentovaný , že danú firmu neustále prerastáte. Naopak – ukazuje mi, že nemáte dostatok disciplíny, aby ste mohli uvidieť, ako sa vaše učiaci krivka zdarne blíži ku koncu. Než plne ovládnete novú dôležitú schopnosť, trvá to okolo dvoch až troch rokov. Doprajte si aspoň takú dobu, než sa rozhodnete skočiť cez palubu . Inak hrozí, že váš životopis bude ozdobený červenými výstražnými výkričníkmi, prečo nebyť zamestnaný.

 

11 ) Na ľuďoch záleží viac ako na výhodách.

images (3)Teraz je v móde vybrať si firmu, ktorá človeku ponúkne flexibilnú pracovnú dobu, neobmedzené stravovanie, masáže, herné miestnosti či firemné športové stretnutia. Toto všetko by určite malo hrať svoju rolu, nie však takú, akú hrá charakter zamestnávateľa a manažérov danej spoločnosti. Skvelí lídri vám budú dobre radiť a aj keď odídete, bude pre vás v ich firme dlhú dobu miesto. Radšej uvedomelo stavte na kvalitu ľudí, pre ktorých budete pracovať, pretože tak získate záväzok, ktorý zďaleka predčí všetky  navoňané bonusy.

 

12 ) Na horizonte sledujte svoj ​​profesijný cieľ.

Často po vás budú chcieť urobiť veci, ktoré nemusíte mať úplne radi. Svoju pozornosť udržujte v myšlienke na budúcu výhru. Nájdite spojitosť s tým, kde ste teraz a s tým, kde chcete byť zajtra. To by mala byť tá najsilnejšia pohnútka na vašej ceste. Ak vaše súčasné povinnosti nepovedú k vášmu budúcemu úspechu, je čas nájsť si novú príležitosť.

 

13 ) Neohovárajte, ale ozvite sa.

Vychovávame generáciu klebetníkov. Na pracoviskách toto býva rozšírené ako rakovina. Ak máte problémy s manažmentom, atmosférou v práci alebo funkciou a s povinnosťami  s ňou spojené, ozvite sa. Nevyťahujte svoje ponosy a sťažnosti ani pri obedových pauzách, ani nikde inde . Schopnosť zlepšiť svoje okolie a svoj ​​profesijný osud získate len vtedy, ak budete  schopní porozprávať sa s človekom, ktorý môže niečo naozaj ovplyvniť.

 

14 ) MUSÍTE si vybudovať lepší technický základ. 

sebadisciplínaTo, že si na koniec životopisu pod kolónku Schopnosti pridáte “ zdatný v práci s Microsoft Office „, už vám nebude stačiť . Ja osobne sa prikláňam k vyberaniu ľudí, ktorí sú ninjovia v práci s vecami, ako sú Photoshop, HTML / CSS, iOS, WordPress, Adwords, MySQL, Balsamiq a Final Cut Pro, a pritom vôbec nezáleží na tom, o akú pracovnú pozíciu sa uchádzajú. Ak plánujete zostať aj naďalej úspešne zamestnaný, radím vám, aby ste svoje osobnostné zručnosti tiež rozšírili o nejaké užitočné pokročilé technické vedomosti.

 

15 ) Oboje je dôležité: ako veľkosť ,tak kvalita vašej siete kontaktov.

K postupu vpred v prostredí biznisu je oveľa dôležitejšie koho poznáte, než čo poznáte. Ale to, že budete poznať len malú skupinu ľudí, aj keď veľmi dobre, vás nevytrhne. Stretávajte sa a zostaňte v kontakte s mnohými rôznymi ľuďmi a investujte svoj ​​čas k rozvíjaniu toľkých medziľudských vzťahov, koľko je len možné.

 

16 ) Potrebujete aspoň troch  mentorov.

Najistejšia cesta k úspechu je napodobňovať tých, ktorí dosiahli to, o čo usilujete vy . Vždy by ste teda mali mať aspoň troch ľudí, ktoré považujete za svojich učiteľov a ktorí sú na mieste, na ktorom raz chcete byť tiež. Vedenie a rady, ktorých sa vám takto môže dostať, sú neoceniteľné. ( TIP : “ The Secret to Finding and Keeping Mentors “ – “ Tajomstvo, ako si nájsť a udržať mentorov „)

 

17 ) Vyberte si idol a konajte “ ako keby „.

Možno nebudete vždy vedieť, čo robiť, ale váš profesionálny idol áno. Často popoháňame svojich zamestnancov, aby si vybrali nejakú osobu biznisu, ktorú najviac obdivujú, a konali “ ako keby „. Keby ste boli ( prosím vyplňte ), ako by so sebou on alebo ona nakladali? Aké rozhodnutia by urobili? Ako by si zorganizovali deň? Ako by dosiahli svoje ciele? Musíte to napodobňovať, do tej doby, než to dosiahnete – takže je teda lepšie napodobňovať osobu, ktorá dosiahla také úspechy, aké si vôbec viete predstaviť. ( Veľká vďaka Tonymu Robbins za tip)

 

18 ) Čítajte viac kníh , menej tweetov.

books-on-shelf-backgroundVaša generácia sa živia informáciami z titulkov a 140 znakov – všetky idú síce formou do šírky, ale bez obsahu do hĺbky. Kreativita, pozornosť a myslenie sa rozvíjajú len vtedy, ak ste nútení čítať celú knihu – od začiatku do konca. Kľúče k vášmu budúcemu úspechu ležia v skúsenostiach ostatných. Uistite sa, že prečítate jednu knihu za mesiac ( či už fikciu alebo populárno náučnú ) a vaša kariéra len pokvitne.

 

19 ) Utraťťe o 25 % menej , než zarobíte.

Keď vaše materiálne potreby dosiahnu alebo dokonca prevýšia váš príjem, zahadzujete vlastne šancu rozbehnúť to vo veľkom. Nikdy si nenechajte nasadiť zlaté putá (prepychové auto ,drahý byt ). Radšej buďte ochotný a schopný brať krátkodobo o 20 % menej, ak to v budúcnosti môže znamenať zvýšenie výnosov o 200 %. Nebudete nič viac než blázni, ak ste sa zriekli úžasnej novej pracovné príležitosti, len aby ste si udržali čo i o máličko vyšší príjem. Aby ste si mohli užívať súčasnej životnej situácie, tak nech už budete zarábať akúkoľvek sumu, utrácajte o 25 % menej. Je to zaručený recept na menej stresu a možnosť nasledovať svoj ​​sen za akýchkoľvek podmienok.

 

20 ) Vaša reputácia je peniazmi nevyjadriteľná, nepokazte si ju.

Najcennejšou menou, ktorej v podnikaní disponujete, nech uplynie akokoľvek dlhá doba, je vaša povesť. Je to ten neviditeľný kľúč, ktorý buď otvára, alebo zatvára dvere pracovných príležitostí. Zvlášť v čase, keď je všetko nahrávané a sprístupnené, si svoju reputáciu musíte strážiť ako najposvätnejšie poklad. Je to tá jediná vec, ktorú keď raz stratíte, už nikdy ju nedostanete späť.

 

Z anglického originálu 20 Things 20-Year-Olds Don’t Get preložil Ivo Andrijko


2 komentáre

  1. Pavlo Shostatskyy
    Pavlo Shostatskyy at |

    A Vy by ste si mohli pozriet prirucku slovenskej gramatiky a uvedomit si kedy sa ake „i“ dava 😉

    Reply
    1. Martin Hlinka
      Martin Hlinka at |

      Ahoj Pavlo, dakujeme za tvoj komentar, aj nam sa semtam stane ze nam nejaké to „i“ ujde 🙂

      Reply

Pridaj Komentár

CommentLuv badge