13 návykov emocionálne silných ľudí

1420402_10201266701005597_1029493314_nUrčite ste už neraz čítali o tom, ako veľmi návyky ovplyvňujú náš život.Práve ony riadia každodenné činnosti, ktoré postupne vytvárajú náš „svet“, jeho priebeh a kvalitu.

Rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými ľuďmi je práve tom, že tá  prvá skupina ma vytvorené zdravé návyky a dokáže kontrolovať svoje emócie. Druhá skupina je ovládaná svojimi „nezdravými“ alebo neprospešnými návykmi a aby toho nebolo málo, ich emócie ich valcujú, dusia, trestajú, mávajú s nimi zo strany na stranu, inak povedané, robia si s nimi čo chcú.

Emocionálne silní ľudia…

1. Neľutujú samých seba ani svoje minulé či súčasné okolnosti

Takisto necítia krivdu od iných ľudí. Namiesto toho, aby presedeli celé dni a noci v slzách, preberajú zodpovednosť za svoje činy. Sú si vedomí  toho, že život nie je vždy jednoduchý a už vôbec nie je fér.

2. Neplytvajú svojou energiou a silou

Od úspešného a emocionálne silného človeka asi ťažko začujete vetu: „ Môj šéf mi pokazil celý deň!“ Títo ľudia vedia, že len oni sú schopní riadiť svoje emócie a vždy si môžu vybrať, ako na danú situáciu zareagujú.

3. Neboja sa zmeny

Nikdy sa nepokúšajú prichádzajúcim zmenám zabrániť. Naopak, vnímajú ich pozitívne a dokonca sa na ne aj tešia. Práve to z nich robí vynaliezavých a flexibilných ľudí, ktorých dnešný svet tak veľmi potrebuje.

4. Nezaoberajú sa vecami, ktoré sami nedokážu ovplyvniť

Dlhé státie v rade, zlé počasie alebo zápchy na cestách? Mentálne silní ľudia vás v takýchto momentoch nezasypú zbytočnými komentármi a poznámkami. Sústredia sa výlučne len na veci, ktoré dokážu ovplyvniť a je im jasné, že mnohokrát to môže byť len ich „reakcia“ na „akciu.“

5. Vedia, že vyhovieť všetkým sa nedá

…a že aj keby sa snažili zo všetkých síl, stále sa nájde niekto, koho požiadavky a želania nebudú celkom naplnené. Zároveň sa neboja prehovoriť nahlas a povedať len to, čo si myslia. A to aj v prípade, že sa to mnohým nebude páčiť.

6. Neboja sa zariskovať

Úspešní a silní ľudia občas skáču aj tam, kam by ostatní za žiadnu cenu nešli. Nie sú nerozvážni alebo nezodpovední, len jednoducho vedia, že pre veľké výsledky je občas potrebné podstúpiť aj veľké riziko.

7.  „Nestrácajú“ sa v čase a nežijú minulosťou

Netrúchlia zbytočne nad tým, čo sa stalo. Netrávia celé hodiny premýšľaním, prečo sa veci stali tak, ako sa stali a prečo nemôžu byť inak. Minulosť berú ako veľkú cennú lekciu, z ktorej sa mnoho naučili.  Žijú pre prítomnosť a radšej s elánom plánujú budúcnosť.

8. Nerobia stále dookola tie isté chyby

Poučia sa z toho, čo urobili zle a pri ďalších krokoch sa majú viac na pozore. Výsledkom toho je potom stály pohyb vpred s menším rizikom pádu.

9. Nezávidia úspech ostatným ľuďom

Dokážu oceniť a dokonca aj osláviť úspech iných ľudí. Necítia krivdu, závisť či nedostatok ocenenia. Vedia, že úspech prichádza s tvrdou prácou a sú ochotní sa neustále zlepšovať, aby mohli byť raz tam, kde sú teraz ich najväčšie vzory.

10. Nevzdávajú sa hneď po prvom páde

Nevidia zlyhanie ako dôvod „všetko hneď zabaliť“. Zlyhanie berú ako príležitosť na rast.  Nevzdávajú sa až do posledného dychu, až pokiaľ neuspejú!

11. Neboja sa samoty

Mentálne silní ľudia tolerujú samotu a neboja sa ticha. Necítia sa opustení alebo deprimovaní, práve naopak, tento čas využijú na „počúvanie“ a triedenie svojich myšlienok a nápadov.

12. Nemajú pocit, že svet im niečo dlží

Pocit, že svet im niečo dlží a že oni sú dlžní iným ľuďom skrátka nepoznajú. Nenesú v sebe názor, že ostatní sa o nich musia dobre postarať. Radšej sa sústredia na príležitosti, ktoré im umožnia dopracovať sa k cieľom na základe ich vlastnej šikovnosti.

13. Neočakávajú okamžité výsledky

Nezáleží na tom, či sa práve snažia zlepšiť si svoju životosprávu alebo vybudovať lepší biznis. Emocionálne silní ľudia sú si vedomí toho, že ovocie svojej námahy budú môcť okúsiť až o čosi neskôr a že na prvé viditeľné výsledky si budú ešte musieť trpezlivo počkať.

 

Ako vidíte, skutočne silní a úspešní ľudia dokážu nasmerovať svoje myšlienky a emócie tým správnym smerom. Smerom, ktorý ich skôr či neskôr dovedie k šťastnému a úspešnému životu. Popremýšľajte preto ktorými z vyššie spomenutých návykov disponujete aj vy a naopak, ktoré vám ešte stále chýbajú. Zapracujte na svojich slabých stránkach a staňte sa tak silnejšou osobnosťou.


Pridaj Komentár

CommentLuv badge