Piaty pilier Sebadisciplíny – VYTRVALOSŤ – (Čo je to sebadisciplína a ako ju budovať? 6. časť)

vytrvalost 3 Nič na svete nemôže nahradiť vytrvalosť. Talent to nebude; nič nie je bežnejšie, ako neúspešný muž s talentom. Genialita to nebude; neodmenený génius je takmer príslovie. Vzdelanie to nebude; svet je plný vzdelaných vydedencov. Vytrvalosť a rozhodnosť samotné sú všemocné. Slogan „pokračuj“ vyriešil a vždy bude riešiť problémy ľudstva.

– Calvin Coolidge

Vytrvalosť je piaty a zároveň posledný pilier sebadisciplíny.

Čo je to vytrvalosť?

Vytrvalosť je schopnosť zostať činný, bez ohľadu na svoje pocity. Pokračuješ dokonca, aj keď máš pocit, že už ďalej nemôžeš.

Ak pracuješ na hocijakom veľkom cieli, tvoja motivácia bude pribúdať a ubúdať, ako vlny narážajúce na breh. Niekedy sa budeš cítiť motivovaný, inokedy nie. Ale to nie je motivácia, čo produkuje výsledky – je to tvoja činnosť. Vytrvalosť ti umožňuje prijímať opatrenia dokonca aj vtedy, ak sa necítiš k tomu motivovaný, a preto budeš hromadiť výsledky.

Vytrvalosť nakoniec poskytne svoju vlastnú motiváciu. Ak jednoducho ostaneš činný, nakoniec dosiahneš výsledky, ktoré môžu byť veľmi motivujúce. Napríklad, môžeš sa stať oveľa nadšenejší z diéty a cvičenia, ako náhle si práve schudol 5 kíl a cítiš, že šaty ktoré nosíš sú voľnejšie.

Kedy to vzdať?

vytrvalostMal by si byť vždy vytrvalý a nikdy to nevzdávať? Iste, že nie. Niekedy je vzdať to jasne najlepšie riešenie.

Počul si niekedy o spoločnosti Traf-O-Data? A čo o Microsofte? Obe spoločnosti založil Bill Gates spoločne s Paulom Allanom. Traf-O-Data bola prvá spoločnosť s ktorou začali už v roku 1972. Gates a Allan ju mali niekoľko rokov, kým hodili uterák do ringu. Vzdali to. Samozrejme s Microsoftom si už počínali o trochu lepšie.

Ak by sa tej firmy nevzdali, potom by sme nemali na svete Microsoft.

Tak, ako máš vedieť, že kedy prestať a kedy pokračovať?

Je tvoj plán stále správny? Ak tomu tak nie je, aktualizuj svoj plán. Je tvoj cieľ stále správny? Ak nie je, tak ho aktualizuj alebo sa ho vzdaj. Česť nie je lipnutie na cieli, ktorý ťa už neinšpiruje. Vytrvalosť nie je tvrdohlavosť.

Naučiť sa to bola pre mňa obzvlášť ťažké lekcia. Stále som veril, že človek by sa nemal nikdy vzdávať. Ako náhle si určíš cieľ, mal by si sa ho držať až do trpkého konca. Kapitán by sa mal potopiť so svojou loďou, atď… Ak sa mi niekedy nepodarilo dokončiť projekt, ktorý som začal, cítil som sa previnilo.

Nakoniec som prišiel na to, že je to nezmysel…

Ak vyrastáš ako ľudská bytosť, potom bude z teba každý rok iný človek. Dokonca, ak sa budeš vedome osobnostne rozvíjať, zmeny budú často dramatické a rýchle. Nie je možné zaručiť, že ciele, ktoré si určíš dnes, budú tie isté, ktoré budeš chcieť dosiahnuť o rok.

sonic shitMôj prvý biznis bol Dexterity Software. Začal som v roku 1994, čerstvo po skončení vysokej školy. Ale potom čo firma bežala viac ako desať rokov, prišiel čas na niečo nové. Stále som mal Dexternity bokom, ale už to nebolo moje hlavné zameranie. Zabralo mi to asi tak hodinu-dve týždenne, aby som to udržal. Čiastočne pre to, lebo som to navrhol tak, aby to bolo čo najviac automatizované a poskytlo mi pasívny príjem. Bolo to úspešné do tej miery, do ktorej som chcel, aby bolo.

Mohol som na raste firmy pracovať naďalej, ale vedel som, že nechcem stráviť zvyšok svojho života tvorbou počítačových hier. Vytvorenie vlastnej hernej spoločnosti bol môj sen v 22 rokoch a po zverejnení pár desiatok hier mám pocit, že som svoj cieľ dosiahol. 22 ročný Steve  je veľmi spokojný, ale dnes mám iné sny.

Vzdal som sa Dexterity? Dalo by sa to tak povedať, ale presnejšie by som povedal, že som bol infikovaný novou víziou niečoho, čo bolo pre mňa oveľa dôležitejšie. Ak by som tvrdohlavo trval na Dexternity, neexistoval by teraz môj blog. Pracoval by som na novej hre, miesto toho pracujem na mojej prvej knihe.

Problém stanovenia cieľov

vytrvalost 2Aby si vytvoril priestor pre nové veci, musíš vyradiť alebo dokončiť staré. Dokonca, niekedy nové ciele sú tak presvedčivé a inšpirujúce, že nie je čas na dokončenie starých – musíš sa ich vzdať v polovici. Zakaždým som zistil, že je nepríjemné to urobiť, ale viem, že je to nutné. Najťažšie je vedome sa rozhodnúť ukončiť starý projekt a vedieť, že nikdy nebude dokončený. Mám súbor plný nápadov na hry a niektorých prototypov nových hier, ktoré nikdy neuvidia svetlo sveta. Vedome rozhodnutie o tom, že tieto projekty musím opustiť bolo pre mňa naozaj ťažké. Trvalo mi dlho, než som sa s tým vyrovnal. Ale urobiť to bolo pre môj osobný rast nevyhnutné.

Stále som musel vyriešiť problém stanovenia cieľov, ktoré by sa mohli o rok stáť zastarané kvôli môjmu osobnému rastu. Ako som vyriešil tento problém? Podvádzal som. Uvedomil som si, že jediný spôsob, ako by som si mohol stanoviť dlhodobé ciele, ktoré by pretrvávali sú tie, ktoré by boli v súlade s mojím vlastným procesu rastu. Snaha o osobný rast je pre mňa dlhodobá stabilná konštanta, aj keď je paradoxne stále v pohybe. Takže namiesto stanovovania pevných cieľov, ako pri mojom podnikaní s hrami, začal som si určovať rozsiahlejšie, dynamickejšie ciele, ktoré boli v súlade s mojím vlastným rastom.

Tento nový biznis mi umožňuje sledovať svoj osobný rast v plnom rozsahu a zdieľať s ostatnými to, čo som sa naučil. Takže vlastný rast je cieľ sám o sebe a to ako pre mňa, tak aj pre ostatných. To vytvára symbiotický vzťah, kde pomáhaním ostatným, dostávam spätnú väzbu na môj vlastný rast, čo vytvára nové nápady pre pomoc druhým.

Posúvaj latku náročnosti vyššie

vytrvalost 4Priame a vedomé sledovanie osobného rastu je jediný typ poslania, ktorí mi funguje. Napríklad, ak by som si stanovil poslanie byť majstrom v investovaní do nehnuteľností, po paru rokoch by ma to pravdepodobne začalo nudiť. Od kedy chcem neustále osobnostne rásť, musím si udržať určitú úroveň náročnosti a udržať latku vysoko. Nemôžem dopustiť, aby sa veci stáli príliš nudné a riskovať tým pád do modelu samoľúbosti.

Hodnota vytrvalosti nepochádza z tvrdohlavého lipnutia na minulosti. Pochádza z vízii budúcnosti, ktorá je tak presvedčivá, že by si dal takmer čokoľvek, aby sa stala realitou. Vízia, ktorý mám teraz o svojej budúcnosti je oveľa väčšia, než tá, ktorú som mal o mojej prvej firme Dexternity. Byť schopný pomôcť ľuďom rásť a riešiť ich najťažšie problémy je pre mňa ďaleko viac inšpirujúce, ako ich zabávať. Tieto hodnoty začali zo mňa vytekať, keď som spustil Dexternity, pretože som favorizoval logické puzzle hry, ktoré nútili ľudí premýšľať, no často som odmietal možnosti publikovať hry, pri ktorých som cítil, že by zarobili peniaze, ale neposkytovali by príliš reálnu hodnotu pre ľudí.

Vytrvalosť skutkov vychádza z vytrvalosti vízie. Keď je super-jasné čo chceš, tvoja vízia sa meniť príliš nebude, čiže budeš viac konzistentný (a vytrvalý) v tvojej práci. Následne konzistencia práce bude vytvárať konzistenciu výsledkov.

Dokážeš si spomenúť na určitú časť svojho života, kedy si preukázal vzor dlhodobej vytrvalosti? Myslím si, že ak identifikuješ v ktorej oblasti to bolo, môže ti to poskytnúť kľúč k tvojej misii – niečo, na čom môžeš pracovať a povedie kto k miestu, kde vášeň a sebadisciplína bude fungovať synergicky.

 

Zdroj: http://www.stevepavlina.com/blog/2005/06/self-discipline-persistence/

 

Prajem pekný deň.

Pavol Džama


One Response

  1. Feri
    Feri at |

    :*

    Reply

Pridaj Komentár

CommentLuv badge