7 vedecky overených spôsobov, ako si zlepšiť známky bez toho, aby ste museli stráviť viac času nad učením

experimentExistuje jedna vec, ktorú majú snáď všetci študenti spoločnú.

Neznášajú testy akéhokoľvek druhu.

Pocit, že vám to nevyšlo tak, ako by ste si predstavovali, vie byť nepríjemný.

Ale čo ak by som vám povedal, že si svoje známky môžete ľahko vylepšiť a pritom nemusíte stráviť viac času nad knihami?

Ale nemusíte mi veriť. Verte vedcom, ktorí prišli na týchto 7 objavov, pomocou ktorých sa vaše známky môžu zlepšiť.

1. Totálne neuveriteľný výskum, ktorého výsledky vás prekvapia

Táto drobná vec má za následok lepšie známky v škole a najlepšie na tom je, že vás bude stáť približne 1 euro.

Na Baylor College of Medicine sa vedci rozhodli preskúmať, či žuvanie žuvačky môže zlepšiť známky študentov. Čítate správne. Žuvačky. Môže ničo tak nezmyselné mať dopad na lepšie známky? Ak si myslíte, že nie, môžete si nevedomky zhoršovať svoje známky.

Tu je zaujímavá vec na tejto štúdii. Neviedla sa v laboratórnych podmienkach, ale v skutočnom triednom prostredí.

Vedci zistili, že študenti, ktorí žuvali počas štandardizovaných testov z matematiky, mali lepšie výsledky a ich konečné známky boli lepšie v porovnaní so študentmi, ktorí nežuvali žuvačky. No verili by ste tomu?

Ale nie len to. Predošlé výskumy v laboratórnych podmienkach preukázali, že žuvanie žuvačiek znižuje stres a zvyšuje bystrosť. Nie je to presne to, čo študent počas písomky alebo odpovede potrebuje?

Ak môžete počas písomky žuvať, urobte tak. Ak náhodou nie, snažte sa presvedčiť učiteľa, aby vám to umožnil. Kľudne argumentujte aj touto štúdiou.

 

2. Hudba v pozadí

listenOčividne, nemôžete si pustiť hudbu počas písomky. Slúchadlá z uší by vám boli vidieť a učitelia by si mohli myslieť, že počúvate nahraté odpovede. Ale určite môžete hudbu využiť predtým, ako budete písať test.

Už sa vám stalo, že vám rodičia vyčítali, prečo sa učíte pri hudbe? Táto štúdia ich možno prekvapí. Vedci z Daytonskej univerzity si zobrali 56 študentov a študentiek a testovali vplyv rýchlej hudby na ich kognitívne funkcie. To znamená mentálne procesy ako pozornosť, schopnosť spracovať informácie alebo uvažovanie.

V pozadí im hrali úryvky Mozarta. Aké boli zistenia? Študentom sa zvýšila schopnosť chápania slov aj schopnosť chápania a triedenia informácií o okolitom svete.

Nabudúce, keď sa budete pripravovať na test, pustite si nejakú rýchlejšiu melódiu.

Jedna dôležitá vec. U Mozarta nenájdete texty piesní, len melódiu. Netestovali, či na kognitívne funkcie vplýva aj hudba so spevom.

 

3. Bez raňajok ani na krok

Zabudli ste na raňajky? Tak to je škoda. Pripravujete sa tak o lepšie známky.

V roku 2007 vedci skúmali na 104 študentoch vo veku 13 – 20 rokov účinky raňajok aj ich vynechania na ich kognitívne schopnosti. Objavili, že raňajky majú pozitívny krátkodobý účinok pre ich mentálne schopnosti. Navyše na základe otázok, ktoré položili študentom zistili, že stredoškolskí študenti boli viac bdelí.

Nabudúce sa uistite, že ste si dali svoju porciu raňajok.

 

4. Voda nie je len životodarná tekutina, ale aj známkodarná

vodaJednoduchšie to ani nemôže byť. Napite sa. Nielenže vám voda dáva život, ale môže zlepšiť vaše známky aj o 10%. Okrem toho, ak máte počas testu sucho v krku, môže to odvádzať vašu pozornosť a ťažšie sa vám bude sústrediť na správnu odpoveď. Jednoduché riešenie. Napite sa.

Viete, môžete sa na test pripravovať koľko chcete. Ale ak nebudete schopní sústrediť sa, pretože ste smädní, vaše známky pôjdu automaticky dole. Vaša schopnosť sústrediť sa na to, čo ste sa učili, bude limitovaná.

 

5. Cvičiť, cvičiť, cvičiť

Myslíte si, že váš mozog je prepojený s vaším telom? Vedci skúmali prepojenie medzi telom a mozgom a či vôbec existuje viac ako desaťročie. Prišli na to, že áno. Na lepšiu známku vám preto môže stačiť aj trochu behu. Je to spôsob, ktorý vám prečistí hlavu, uvoľní vás a je zdarma.

 

6. Sľúbte si odmenu

Podľa štúdie Chicagskej univerzity len to, že si sľúbite odmenu, vám môže zlepšiť známky. Okrem iného dali počas testu pred študentov odmenu alebo peniaze, ktoré mohli získať. A áno, uhádli ste. Mali lepšie výsledky. Očividne vidina odmeny motivuje ľudí, aby sa viac snažili.

 

7. Tohto zabijaka lepších známok dajte stranou

no-fast-food-300x300V štúdii uskutočnenej v Amerike sa skúmal spojenie medzi jedlom a úspechom v škole. Čo myslíte, existuje medzi tým spojenie?

Veru existuje. To, čo jete, určuje vaše známky. Presnejšie povedané, určuje ich výživová hodnota. Čím je nižšia, tým horšie sú známky.

Nebude to ľahké, ale zvážte, či budete nabudúce pred testom jesť niečo z fastfoodu.

 

Vyskúšajte niektoré z týchto vedecky overených tipov a dajte nám vedieť do komentárov ako to šlo. 

PS: nezabudnite nechať LIKE 🙂


3 komentáre

  1. Michal
    Michal at |

    Som zvedavý, akú úspešnosť pri našich učiteľoch na základných a stredných školách budú mať deti, ktoré sa budú snažiť presvedčiť ich, že žuvačky sú fajn 😀

    Reply
  2. Dominika
    Dominika at |

    My aj keby sme chceli zuvat zuvacku a by som sa to spytala aj tak by mi to nedovolili

    Reply
  3. Tamara
    Tamara at |

    My môžeme žuvať na angličtine asi preto mám same jednotky z angliny????????????

    Reply

Pridaj Komentár

CommentLuv badge