Ako prežiť skúškové plné zábavy a voľného času (a spraviť všetky skúšky)

Ak teraz riešiš skúšky, maturity, alebo výšku a premýšľaš nad tým, že učenia je veľa a že sa s tým už viac nechceš stresovať, tak ti chcem ukázať príbeh chalana, ktorý s tým úplne vybabral.

Peter so mnou chodil na gympel. Veľmi, veľmi úspešne použil techniky efektívneho učenia, aby zvládol maturu a prijímačky na architektúru. Dnes sa učí absolútne minimum času.

Veľmi ma to potešilo a chcem to s tebou zdieľať. Čítaj Peťovu skúsenosť. Najprv popisuje ako to dosiahol, čo spravil a potom ako sa učil na maturity (a ako sa môžeš učiť aj ty):

 

Ako sa Peťo na skúšky naučil

„Rozhodol som sa napísať tento krátky text, pretože najprv som tomu neveril a nakoniec to fungovalo, pomohlo a chcem sa poďakovať. Hovorím o myšlienkových mapách a pamäťových palácoch/cestách.

Bolo som a som taký, že nikdy som sa neučil pravidelne a vždy som vedel vycítiť správnu chvíľu kedy začať. Nebol pre mňa problém sa niečo naučiť, avšak časom toho bolo čoraz viac. Keď ma Martin poprosil o pomoc s nejakou grafikou ohľadom jeho kníh, tak som sa rozhodol si ich pozreť a niečo sa naučiť. Bolo zaujímavé, že som vytrval a čítal ich až do konca. Pomohli. 

O myšlienkových mapách, tzv. brainstormingu som počul už dávnejšie, no vždy som to aplikoval, len v menšej miere. Martinove knihy ma ale motivovali to rozvíjať viac a tak som aj spravil. Najprv to boli len  obrázky k učivám, ktoré mi to pripomínali, neskôr jednofarebné mapy a nakoniec farebné s obrázkami. Bolo fascinujúce, ako mi to efektívne a najmä rýchlo pomáhalo vryť si veci do pamäte. Jednoduché myšlienkové mapy.

Ako prežiť skúškové

Ďaľšou vynikajúcou pamätovou metódou, ktorá, si myslím, úzko súvisi stou predchádzajúcou sú pamäťové paláce. Táto metóda funguje na princípe vytvárania si asociácií medzi tým, čo sa chceme naučiť a niečim, čo nám vtej chvíli pri tom napadne a dobre to poznáme. 

A teda keď si spomenieme na známu vec, tak knej si spätne priradíme tú „neznámu“. Funguje to veľmi dobre a čo ma prekvapuje, tak doteraz si pamätám veci niekoľko mesiacov staré celkom zreteľne. 

Najprv som túto metódu dosť zanedbával, ale neskôr som sa rozhodol ju skúšať aplikovať. Až časom som si to pri niektorých veciach zautomatizoval a začal si ich nejako automaticky spájať.

 Na naučenie učiva z 8mich rokov zo slovenčiny na maturity (ešte po starom, čiže viac diel ako teraz 🙂 ) mi stačil akademický týždeň bez víkendu a pritom som  sa denne učil maximálne 2-3 hodiny. Nieje totiž dobré to s učením moc preháňat, lebo kontraproduktivita sa môže rýchlo dostaviť. 

Stačilo si vytvoriť dve pamäťové cesty, na ulice pomenované po spisovateľoch si podávať ich diela, prípadne niečo z ich života a doplniť to všetko pár pamäťovými mapami a jednotka bola na svete. 

Metódu som úspešne uplatnil aj na učenie dejín architektúry na príjmačky a budovy a architektov si doteraz pamätám a časom sa mi do pamäte zafixovali tak, že ma už asi ani neopustia.

 Je to veľmi jednoduché, no treba zapojiť fantáziu a ide to. Raz to treba vyskúšať a verím, že to pôjde. Ja som tomu totiž tiež neveril, ale keď som si dal skúšobnú úlohu z Martinovej knihy na vytvorenie paláca, tak som s prekvapením zistil, že funguje a tie veci si naozaj bezchybne pamätám, navyše v chronologickom poradí.

 Dosť bolo mojich pocitov, treba to vyskúšať a zistiť, že najúžasnejšia vec natom je, že je to celkom zábava, keď potom zisíte ako sa Vám to všetko zrazu vybavuje. Veľa štastia a Ďakujem.“

 

Peter Mezei, študent architektúry

 

Ako sa to naučíš efektívne a spravíš zo skúškového zábavu

Na slovenčinu z 8. Rokov mu stačilo 5 dní po 2-3 hodiny denne! To máš naučené ešte pred obedom a potom celý deň voľný. Alebo celý deň voľný a večer trošičku učenia?

Ako prežiť skúškové -1

Ideš hrať biliard. Hráš sa počítačové hry. Ideš s kamoškami do mesta. Na diskotéku. Hocikde. Smeješ sa, lebo kým ostatní sa pomaly drvia, tak ty si užívaš. A skúšky zvládneš ľavou zadnou >>

Čiže ak teraz premýšľaš nad tým, že by si sa chcel učiť rýchlejšie, a mať skúšky čo najskôr za sebou, tak pamäťové paláce sa naučíš s ďalšími technikami učenia tu >>

Na kurz Ako zvládneš každú skúšku ľavou zadnou s bonusmi je 88% zľava do konca januára. Prihlás sa do kurzu teraz, aby si sa učil tak ľahko ako Peťo a zvládol tvoje testy a skúšky ľavou zadnou >>


Pridaj Komentár

CommentLuv badge