Ako sa zbaviť stresu pred skúškou 2.0

628356_skola-dieta-chlapec-ucenie-vyucovanie-skolsky-rok-stres-strach-knihy

Väčšina študentov počas skúšky, testu, maturity atď. zažíva stres. Ak stres, ktorý pociťujete počas skúšok ovplyvňuje Váš výkon a celkový výsledok tak máte veľký problém. Stres zo skúšky sa môže prejavovať u každého rôzne. Práve preto ti prinášam pokračovanie článku Ako sa zbaviť stresu pred skúškou.

 

Čo spôsobuje úzkosť pred testom ?

Hlavne nedostatok prípravy ako sú:

      – biflovanie pred skúškou

     – zlé hospodárenie s časom

     – neschopnosť organizovať informácie  ( najväčší problem študenstov ) atď.

Sú to však aj iné faktory, ktoré ovplyvňujú celkovo naše  výsledky a to ako sa cítime pred skúškou.

      – Tlak zo strany rodičov

     – Tlak zo strany učiteľov atď. 

 

Ako sa prejavuje stres ?

images

Fyzicky:

     -potenie

    -ťažké dýchanie

      -v horších prípadoch až závraty

    – zrýchlený tlkot srdca atď.

Psychický:

     – nespavosť pred písomkou

     – úzkosť počas písomky

     – cítite sa ako keby ste šli zomrieť atď.

Ja som nevydržal takto žiť a mnohí moji kamaráti a známi to tiež  zmenili. Musíte brať každú skúšku života s nadhľadom. Napíšem Vám niekoľko tipov ako to odstrániť, pretože ak tento článok čítate tak to chcete zmeniť. Tieto stresy neprospievajú vášmu životu. Pozrite sa ešte raz hore a prečítajte si to ešte raz ! Skutočne to chcete zažívať po celý čas života/školy? Vážne sa chcete stresovať a doslova sa ničiť a sebatrýzniť ?

Napíšem Vám niekoľko tipov ako sa zbaviť stresu pred skúškou. Ak to zavediete do Vášho života tak vám garantujem zníženie stresu mimimalne o 50 %

 

5 tipov Ako sa zbaviť stresu pred skúškou

1. Musíte sa dostatočne pripraviť na test. Nehovorím že ho musíte napísať na 100 %, ale musíte ho napísať v rámci možnosti a vašej potreby (a v rámci toho akú známku chcete dosiahnuť).

Takže, keď sa chcete dostatočne pripraviť musíte zrušiť všetky rozptýlenia. Miestnosť v ktorej sa učíte ma veľký vplyv na vaše výsledky. Preto:

– postarajte sa o to aby Vás nikto nerušil a aby ste mali pokoj

– vypnite sociálne siete ( problém dnešnej doby nie len v učení )

– vyvetrajte si miestnosť

– pripravte si všetky pomôcky už dopredu

 

 2. Pripravte sa v dostatočnom predstihu. Robiť všetko na poslednú chvíľu určite nepridá človeku na pohode. Samozrejme niektorým ľudom vyhovuje pracovať / učiť sa pod tlakom. Väčšine ľudí nie, preto by ste sa mali učiť v dostatočnom predstihu, aby ste minimalizovali alebo celkovo odstránili stres.

– ak Vám učiteľ oznámi dopredu písomku rozložte si to na viac dni

– posledný deň pred písomkou si doprajte relax (väčšina ľudí sa snaží v posledný deň dohnať zameškané a tým pádom zažíva väčší tlak)

 

3. Nenechajte sa ovplyvňovať inými. To znamená nechoďte príliš skoro do školy. Povedzme si úprimne, väčšina žiakov tam stresuje a kričí ako nič nevie a ešte mnohé ďalšie podobné veci. Preto choďte na skúšku na čas a nie v predstihu. Sústreďte sa na Váš výkon a nesledujte paniku ostatných.

 

4. Ak niečomu nerozumiete nechajte si to vysvetliť. Myslím že tu niet čo dodať. Nebuďte príliš hrdý a nechajte si vysvetliť  veci ktorým nerozumiete. Na teste začnite od najľahších smerom k ťažším a ťažším.

-týmto spôsobom nadobudnete sebadôveru, že ste už niečo napísali a máte to dobre

 

5. Musíte si veriť ! K tomu aby ste dosiahli veľmi dobré výsledky musíte mať sebavedomie. Existuje na to dobrá metóda ktorá sa vola afirmácia. V skratke pre vysvetlenie. Ide o takzvane myšlienky, kde si budete hovoriť v prítomnom čase a stále si ich budete opakovať, aby ste si navodili stav mysle, kedy si budete veriť. Príklad:

– test zvládam na jednotku

– viem všetko ….

Na druhej strane je hlúposť spoliehať sa len na tieto myšlienky a nič sa nenaučiť.

 

Hlavne žiadne negatívne myšlienky ! Chce to tréning a úspech na seba nenechá dlho čakať.

boy-with-graded-paper

 

Hore sú tipy, ako minimalizovať stres, ale najdôležitejšia časť len príde. Musíte sa naučiť správne relaxovať. Pretože správny relax zničí všetky úzkosti a stresy nie lien pred skúškou, ale aj počas akejkoľvek situácie.

 Relaxačné procedúra zahŕňa systematicky napínanie a uvoľnenie rôznych skupín svalov v tele, taktiež je veľmi dôležite správne dýchanie. Ako na to ? Vám napíšem práve teraz. Začnem trocha netradične a odzadu.

relax_800_800_0

Správna relaxácia

Relaxačné procedúra zahŕňa systematicky napínanie a uvoľnenie rôznych skupín svalov v tele :

1. Sadnite si do pohodlného kresla.

2. Presuňte ruky smerom ku stredu tela a ohnite obe paže v lakti.

3. Utiahnite si ruky v päsť a zároveň napnite svaly na hornej časti paží a ramien.

4.  Podržte po dobu desiatich sekúnd a potom relaxujte 15 – 20 sekúnd.

Toto je len jeden z miliónov cvikov na svete. Skúste si na internete nájsť ďalšie.

relax

Správne dýchanie. Využijete ho nie len pri relaxácií, ale aj pri športoch.

1. nemali by ste dýchať príliš rýchlo, nevedie to k ničomu iba k únave.

 2. ak si myslíte, že správne dýchanie je ako v mnišskych kláštoroch – veľmi pomalé, tak ste na

omyle.

 

Správne dýchanie by malo byť niečo medzi. Malo by Vás vystihovať z vnútra a definovať kým vlastné ste. Je ťažké to popísať. Skúste si to a hľadajte správne dýchanie.

 

 

Najlepší spôsob, ako sa zbaviť stresu pred skúškou a celkovo sa cítiť lepšie je nájsť si hobby v podobe nejakého športu. Či už sú to individuálne športy, ako napríklad behanie, korčuľovanie, bicyklovanie a podobné… Alebo skupinové športy napríklad futbal, basketbal, a podobné.

Nájdite si šport ktorí Vám bude vyhovovať. Praktizujte ho aspoň 3 krát do týždňa a ucítite zmenu. Budete sa cítiť lepšie, či už po psychickej alebo fyzickej stránke.

 

Na záver: Riaďte sa pokynmi, ktoré sú hore uvedené a garantujem vám, že sa budete cítiť lepšie a budete mať vyššie sebavedomie.

Podeľte sa dole v komentoch, ako sa Vy vyrovnávate so stresom a čo Vám pomáha a nezabudnite zdieľať tento článok na facebooku.

 

Prajem úspešný deň 😉


Pridaj Komentár

CommentLuv badge