Zblbnutá reforma alebo prečo ľudia pred nami vedeli viac?

change-signAko prváka na gymnáziu ma zasiahla otrasná zmena či reforma nášho Ministerstva školstva. Pointa bola taká, že sa údajne mali zlepšiť ciele a obsahy vyučovacích hodín.

Ako to teraz vyzerá v praxi?

 

1. Problémy s novým učivom 

Dnes pri mnohých predmetoch zisťujem, že vedomosti, ktoré by som nadobudol pri starom školskom systéme, mi chýbajú. Naozaj. Minimálne prax.

math_blackboard

Môžem poukázať na matematiku. Učivo o výrazoch u študentov raz a navždy nezanechá príjemné spomienky, no cvik zo základnej školy by iba prospel.

Na spolužiakoch, ktorí sa tým aspoň sčasti zaoberali vidno, že majú prehľad. Akékoľvek zadanie príkladu im nerobí problém. Nespomínajúc testy. Pri tých skončili nepochybne lepšie ako študenti, u ktorých sa to vyskytlo po prvý raz.

A skutočnosť, že toto učivo je na vysokých školách, aspoň nateraz nikto nezmení.

 

 

2. Učebnice

Stokrát omieľaný problém. No stále nevyriešený. Prečo? Pýtame sa mnohí. Pravdepodobne si vyšší tohto štátu myslia, že učebnice sú na vyučovaní maximálne na dve veci. Domyslíme si, na aké…

Ale je to naozaj tak? Nie! Prepánajána, mali by sme sa spamätať, čo robíme! Respektíve by sa mali spamätať oni, ktorí videli školu a vyučovanie, ako také, iba z rýchlika, ale zmeny robia veľké ako svet.

Vyriešiť by sa to dalo viacerými spôsobmi.

Na prvý je síce už neskoro, no predsa, dalo by sa nad tým zamyslieť. V prvom rade by sa pri schválení nového školského systému mali pripraviť najprv učebné osnovy a učebnice a až tak zavádzať podobné veci do praxe.

Ako druhý spôsob mi prichádza na um trochu futuristická myšlienka. Digitalizovať vyučovanie. Čo keby si každý študent doniesol na vyučovanie laptop alebo notebook, v ktorom by mal nahrané elektronické učebnice? Vďaka portálu eAktovka.sk by to nebolo nemožné.

Trieda by si medzi sebou zasa mohla pomáhať webovou stránkou  ePísomky.sk, ktorá ponúka uploadovanie domácich úloh, zadaní na písomky či súborov alebo pracovných listov k učivám.

A teda – hoci je Slovensko malý štát, možností na digitalizáciu ponúka veľa. Je potrebné iba pohnúť mozgom.

 

3. Prijímacie skúšky

Participantes_do_EnemZnovu môžem preukázať vlastnú skúsenosť.

Pred prijatím na strednú školu som ako deviatak musel absolvovať okrem Testovania 9 aj prijímacie skúšky. Lenže, čo sa na nich neobjavilo? Samozrejme, že učivo, ktoré niektoré základné školy vyučovali a niektoré nie. Pravdaže, ja som navštevoval školu, v ktorej toto učivo nebolo.

Niekde však áno. A kde? Správne! V starom školskom systéme.

A takto naše školstvo funguje.

Aký je teda môj osobný záver?

Ako jednotlivec to nezmením. Bohužiaľ, väčšinou to nezmení ani skupina ľudí, keďže môžeme vidieť, že nepomáhajú ani opakované protesty.

Nuž, alebo sa učiť doma ako samouk alebo (ne)vedieť veci, ktoré sa učíme v škole.

 

Moja webstránka: František Arendáč

Ak ťa článok zaujal, pridaj sa do môjho Fanpagu, kde okrem mojich článkov nájdeš aj moje fotografie a mnoho ďalšieho – Facebook


Pridaj Komentár

CommentLuv badge