7 overených spôsobov ako prokrastinovať užitočne

prokrastinaciaProkrastinácia sa považuje za robenie čohokoľvek, čo nie je v danom momente najprioritnejšia úloha. Nie každá prokrastinácia je však zlá. Odložiť úlohu správnym spôsobom, môže byť dokonca prínosné. Aj pre celkový cieľ.

V skutočnosti, všetci prokrastinujeme. Úspešní ľudia to však robia tak, že to v konečnom dôsledku zvyšuje ich celkovú produktivitu.

A na nasledujúcich riadkoch sa dozvieš 7 spôsobov, ako si môžeš aj ty spraviť z úhlavného nepriateľa, užitočného kamaráta – a čo robiť ak sa ti práve “nechce”.

 

Takže, ako prokrastinovať užitočne ?

1. Dokonči malé úlohy, ktoré si dával bokom

Keď občas dávame bokom veľkú úlohu, napríklad učenie sa na skúšku, tie malé, napríklad napísať domácu úlohu, nám odrazu neprídu tak hrozné. Popravde, začnú sa zdať omnoho príťažlivejšie a dosiahnuteľnejšie. Napriek tomu, práve dokončenie takýchto malých povinností ti môže neuveriteľne pomôcť vyčistiť tvoju mentálnu kapacitu, ktorú potrebuješ na dosiahnutie väčšieho cieľa.

Čo viac, dokončiť malé úlohy môže viesť k uvoľneniu dopamínu, hormónu odmeny, čo ti môže dať potrebnú energetickú podporu. Práve to môže byť tým, čo potrebuješ na dokončenie veľkej úlohy. Dokončiť drobnú prácu tiež nakopne tvoj pocit kompetencie a dodá ti sebavedomie potrebné na väčší, zastrašujúci cieľ.

 

2. Vezmi si zelenú alebo modrú mikro-prestávku

walkKrátka 5 až 10 minútová sprcha (modrá), alebo prechádzka v prírode (zelená) dokáže zázraky. Vyčistí tvoju hlavu a dovolí ti pozbierať sily na to, čo potrebuješ. Zníži úroveň tvojho stresu a zvýši tak aj tvoju motiváciu.

Táto technika nemá výborné využitie len pri boji s prokrastináciou, ale pri sebaovládaní celkovo. Dokonca sa odporúča ako jedna z pomôcok pri odvykaní si od závislostí.

 

3. Investuj do tvojho emocionálneho účtu

Nie, nehovorím o peniazoch. Hovorím o investovaní energie do tvojich vzťahov. To môže znamenať pobozkať tvojho partnera, alebo nadviazať rozhovor s niekym vplyvným z tvojho okolia. Využi možnosť stráviť trochu tvojho cenného času posilnením vzťahov s niekym, kto je v tvojom živote dôležitý. Povedz svojmu kolegovi o projekte, na ktorom pracuješ. To môže veľmi ľahko viesť k nápadom (ako jeho tak tvojim), ktoré využiješ neskôr.

 

4. Dopraj si dávku pozitívnej stimuláciemotivation

Krátke (toto je kľúčové slovo) videá, ktoré sú zábavné, motivujúce alebo inšpiratívne dokážu nakopnúť tvoje pozitívne emócie a doplniť zásoby tvojej vôle. Ja používam motivačné videoklipy s dobrou hudbou. Pre teba môže byť účinnejšie niečo iné, iba pripomínam, čo som povedal na začiatku – kľúčové slovo je krátke 🙂

 

5. Prečítaj alebo vypočuj si niečo mimo tvojho odboru

Vrámci toho, že píšem články, ma dokážu iné blogy inšpirovať tiež pri tvorbe môjho vlastného webu. Zaujímavé však je, že často si vezmem veľa aj z tých, ktoré nie sú priamo spojené s mojou témou (psychológia). Rád si prečítam príspevky, ktoré neprinášajú žiadnu praktickú hodnotu, no sú zaujímavé, alebo prekvapivé. Ak si vychutnávaš čítanie tiež, môžeš využiť skvelý online nástroj Feedly.com, do ktorého si jednoducho nahodíš blogy, ktoré chceš sledovať, a on ti bude automaticky ukazovať čo je nové (v skratke).

Takto si môžeš kreatívne oddýchnuť nie len keď sa ti nechce učiť, ale aj v momente, kedy potrebuješ pracovať na čomkoľvek inom.

 

6. Vychutnaj si rutinu

Rutinné úlohy (ako napríklad prepisovanie poznámok) sú väčšinou tá najnudnejšia časť našej práce. Dôvodom je, že pri tom nepotrebujeme priveľa koncentrácie, čo je tiež dôvod, prečo sú tieto činnosti ideálne na doplnenie energie. Ja som si takto nedávno pridával pesničky do svojho youtube “play-listu”. Ako vidíš, žiadna extra námaha, práve toto mi však dalo potrebný čas na regeneráciu tej časti mozgu, ktorá má na starosti sústredenie a zvýšilo moju efektivitu neskôr. Nehovoriac o tom, ako má nakopla tá hudba sama o sebe, čo súvisí so štvrtým bodom.

 

7. Daj si šlofíka

napMôj najobľúbenejší spôsob prokrastinácie. Spánok dokáže obnoviť našu emocionálnu energiu a teda aj vôľu. Ak si ho však chceme vychutnať počas dňa je dôležité správne načasovanie. Čokoľvek dlhšie ako hodina naruší spánkový cyklus a môže spôsobiť viac problémov ako úžitku. Optimálne trvanie je podľa výskumov 20 minút, po ktorých je človek oddýchnutý, ale zároveň sa ešte necíti oťapený. Experimentuj.

 

Teraz mám pre teba úlohu

Ak sa ti tento článok páčil a chceš ďalšie tipy ako pomocou malých zmien zvýšiť svoje šance na úspech vo vzťahoch aj v škole, môže ťa tiež zaujať kompletný návod: “Ako presvedčiť bez presviedčania.” Nájdeš v ňom najúčinnejšie triky na to, ako si spriateliť druhých ľudí a byť pre nich sympatický, bez toho aby chápali prečo.

 

Klikni na odkaz a prihlás sa hneď teraz. Je to zadarmo. Prokrastinuj užitočne 🙂

——
Pozn.: článok bol inšpirovaný Psychologytoday.com


Pridaj Komentár

CommentLuv badge