Štvrtý pilier Sebadisciplíny – USILOVNOSŤ – (Čo je to sebadisciplína a ako ju budovať? 5. časť)

beeUsilovnosť je intenzívna práca. V kontraste s tvrdou prácou, byť usilovný neznamená nevyhnutne robiť prácu, ktorá je náročná alebo obtiažna. Jednoducho to znamená, položiť sa do práce. Môžeš byť usilovný pri robení jednoduchej práce aj pri robení ťažkej práce.

Predstav si, že máš bábätko. Stráviš veľa času menením plienok. Ale to nie je skutočne tvrdá práca – je to len otázka, ako to urobiť znova a znova každý deň.

Usilovnosť v praxi

V živote existuje veľa úloh, ktoré nie sú nevyhnutné náročné, ale spoločne vyžadujú značnú časovú investíciu. Ak nie si dostatočne disciplinovaný , môžu urobiť z tvojho života veľký neporiadok. Iba si spomeň na všetky tieto malé veci, ktoré potrebuješ spraviť: nákup, varenie, čistenie, pranie, platiť dane, účty, údržba domu, deti, atď. A to je len pre domácnosť, ak zahrnieš do toho prácu, zoznam sa ešte zväčší. Tieto veci sa asi nedostanú na tvoj zoznam najdôležitejších úloh, ale tak či tak, musia byť spravené.

Sebadisciplína si vyžaduje, aby si vyvíjal schopnosť robiť veci načas. Veľa zmätku nastáva, keď odmietame spraviť veci v čas – a hlavne spraviť ich správne. Takéto zmätky sú v rozmedzí od chaotického stola alebo preplnenej e-mailovej schránky, až k účtom za plyn alebo elektriku. Veľký zmätok, alebo malý zmätok – vyber si. Tak či onak, významným faktorom je odmietanie robiť veci na čas.

Niekedy je jasné čo musí byť spravené, inokedy nie je. Ale ignorovať zmätky nepomôže, nech sa deje čokoľvek. Ak nevieš, čo potrebuješ spraviť, prvým krokom je zistiť to. To si môže vyžadovať, aby si vyhľadal informácie a vzdelal sa. Keď som spúšťal blog, musel som si zistiť, ako na to. Vzalo mi čas učiť sa prostredníctvom čítania iných blogov a hodnotenia rôznych nástrojov blogu. Nebolo to pre mňa náročné, ale vyžadovalo si to významnú časovú investíciu.

Niekedy dovolíme malým ťažkostiam pretrvávať príliš dlho. Pred pár rokmi sme so ženou kupovali nový dom. Trvalo nám 5 mesiacov, kým sme rozbalili poslednú škatuľu. Väčšinu sme rozbalili v prvých pár týždňoch potom, čo sme sa presťahovali, ale pár škatúľ boli strčené do kúta a nikto z nás ich nechcel rozbaliť. Prečo? Nevedeli sme, kam položiť veci z týchto škatúľ. Zdalo sa, že najjednoduchšie bude ignorovať problém a dúfať, že škatule sa rozbalia samé. Po pár mesiacoch sme ich otvorili a postarali sa taktiež o niekoľko ďalších opráv domu, ktoré boli na programe dňa.

Spraviť tieto veci nebolo ani náročné, ani nákladné. Jednoducho si vyžadovali čas na ich urobenie. Nevyžadovali si veľa zručností alebo inteligencie. Všetko čo sme potrebovali spraviť bolo iba akceptovať to, že je to potrebné spraviť, pár minút zisťovať, ako to spraviť a urobiť to.

 

Rob veci v čas!

Businessman pulling a clock hand backwardsV živote existuje veľa problémov, ktorých riešenie je do značnej miery hlúpa časová investícia. Ak máš preplnenú e-mailovú schránku, nie je to náročný problém. Ver mi – v živote existujú väčšie výzvy ako spracovať starú poštu. Garantujem ti, že máš dostatočnú inteligenciu, aby si to zvládol. Vyprázdniť tvoju e-mailovú schránku je čisto otázkou času. Spraviť to môže trvať pár hodín. Ak ti tých pár hodín stojí za to, aby si to spravil, potom ten čas obetuj. Možno si pri tom vychutnáš nejakú relaxačnú hudbu. V opačnom prípade stačí stlačiť Ctrl+A, následne Delete a máš hotovo.

Koľko problémov máš práve teraz na svojom zozname úloh, ktoré môžu byť jednoducho vyriešené usilovnosťou? Niekedy nepotrebuješ byť obzvlášť kreatívny alebo nápaditý – hrubá sila to vyrieši. Ale je ľahké uviaznuť v predstave, ktorá si želá, aby nebolo nutné použiť hrubú silu na vyriešenie problému. Je to únavné a nudné. Rozhodne to nie je dôležité. Napriek tomu, stále to je potrebné spraviť.

V každom prípade, ak môžeš nájsť spôsob, ako sa vyhnúť časovo náročným riešeniam a nájsť rýchlejšiu alebo lepšiu cestu ako obísť alebo vyriešiť problém, využi ju. Deleguj to, odstráň to – rob čokoľvek, čo môže odstrániť časovú záťaž. Ale ak vieš, že je to niečo, čo nebudeš stíhať, vynímajúc tvoj osobnú časovú investíciu, ako tvrdohlavé škatule v mojom dome, ktoré sa odmietali samé rozbaliť, potom stačí prijať to a dať sa do toho. Nesťažuj sa. Nekňuč. Jednoducho to urob.

 

Rozvíjaj svoju osobnú produktivitu

produktivitaVycvičiť sa k usilovnosti ti umožní vyťažiť väčšiu hodnotu z tvojho času. Čas je konštantný, ale tvoja osobná produktivita nie. Niektorí ľudia využívajú hodiny ich času ďaleko efektívnejšie ako ostatní. Je úžasné, že ľudia utratia viac peňazí za rýchlejší počítač alebo úsporné vozidlo, ale len sťažka budú venovať pozornosť svojím osobným schopnostiam. Tvoja osobná produktivita spraví pre teba viac, ako počítač alebo auto v dlhšom časovom horizonte. Dajte usilovnému programátorovi 10 ročný počítač a spraví oveľa viac práce v priebehu roka, ako lenivý programátor s najnovšou technológiou.

Napriek všetkej dostupnej technológií a mechanizmom, ktoré ťa môžu spraviť potenciálne efektívnejšieho, osobná produktivita je stále tvojou najväčšou prekážkou. Nespoliehaj sa na to, že ťa technológie spravia produktívnejším. Ak sa nepovažuješ za produktívneho bez technológie, nebudeš produktívny ani s ňou, bude ti slúžiť len na zamaskovanie zlých návykov. Ale, ak si už produktívny aj bez technológie, môže ti pomôcť stať sa ešte viac produktívnejším. Rozmýšľaj o technológiách ako o násobiteľovi, násobí to, čo už je.

Budovanie osobnej produktivity nie je ľahká vec. Ak sa rozhodneš pokračovať v ceste budovania osobnej produktivity, môžu prísť dni keď si budeš trhať vlasy a zuby budú škrípať, ale nakoniec sa to oplatí. Myslím si, že veľa ľudí je priťahovaných k myšlienke stať sa produktívnejším, ktorá vychádza zo zdravého rozumu. Nevyžaduje si veľa inteligencie, aby si človek uvedomil, že ak bude využívať svoj čas efektívnejšie, stihne viac úloh, tým pádom výsledky nazhromaždí rýchlejšie. Osobná produktivita ti v živote vytvorí dosť priestoru, aby si spravil všetky veci, ktoré cítiš, že by si mal spraviť: jesť zdravo, cvičiť, pracovať tvrdo, prehlbovať vzťahy, mať nádherný spoločenský život a niečo zmeniť. V opačnom prípade sa niečoho musíš vzdať. Bez vysokej úrovne osobnej produktivity, sa budeš musieť pravdepodobne vzdať niečoho, čo je pre teba dôležité. Budeš mať na výber medzi zdravím a prácou, prácou a rodinou, rodinou a priateľmi. Usilovnosť ti môže dať schopnosť užívať si všetky tieto veci, takže si nemusíš vyberať prácu na úkor rodiny alebo naopak. Môžeš mať obe.

Samozrejme, usilovnosť je jeden nástroj z mnoho. Umožní ti spraviť tvoju prácu efektívne, ale nepovie ti, ktorú prácu máš robiť na prvom mieste. Usilovnosť je nízko úrovňový nástroj. Pracovať tvrdo neznamená nevyhnutne pracovať šikovne. Ale tento nedostatok usilovnosti neodstráni jej mocné miesto v tvojich nástrojoch osobného rozvoja. Hneď ako sa rozhodneš o postupe a vidíš svoje plány stanovené pred sebou, nič nemôže spraviť prácu tak dobre ako usilovnosť. V dlhodobom horizonte tvoje výsledky budú vychádzať z tvojich činov a usilovnosť je predovšetkým o činoch.

 

Zdroj: http://www.stevepavlina.com/blog/2005/06/self-discipline-industry/

 

Prajem pekný a usilovný deň.

Pavol Džama


Pridaj Komentár

CommentLuv badge