Výhovorka typu: „Neviem ako na to“ už jednoducho neobstojí

hand-457335_640Človek, ako tvor prirodzene dosť lenivý, má neustále tendenciu sa na niečo sťažovať a vyhovárať. V našich životoch môže nefungovať veľa vecí. Nájsť niečo, čo sa dá ľahko ofrflať je dnes jednoduchšie než kedykoľvek predtým.

Áno, v súčasnosti máme mnoho problémov. Ale aj mnoho možností. Je preto naše neustále nariekanie naozaj oprávnené???

 Vynechaj výhovorky

„Ja by som fakt chcel vedieť lepšie nemecky, ale naša učiteľka bola otrasná.“

 „Chcela by som byť jednotkou vo svojom obore, ale moja práca mi to neumožňuje. “

Takéto a mnohé iné  – veľmi podobné vety môžeme častokrát počuť od svojich známych, kamarátov či rodiny. Možno si už aj ty neraz rozmýšľal nad tým, čo všetko ti „zabránilo“ dostať sa práve tam, kde si chcel byť (no z nejakých dôvodov tam nie si).

Nepríjemní učitelia, zlá škola, ešte horšia práca. Málo peňazí, aj keď dosť veľa voľného času. Alebo naopak. Dosť peňazí, no zato málo času. V najhoršom prípade – málo peňazí a ešte menej voľného času.

Naozaj si nemyslím, že každý začíname z rovnakej „štartovacej čiary.“ Niekomu sa začína lepšie, niekomu horšie. Niekomu úplne mizerne, no nakoniec sa vzchopí a vyšvihne sa. Iný zase má všetko pod nosom a padne.

Aj ja sama som bola častokrát naštvaná preto, že musím drieť pre niečo, čo iným od narodenia ležalo pod nohami. Z určitého pohľadu sme na tom ale všetci rovnako. Každému z nás chyba akýsi balíček, ktorý nedostal na žiadnej škole. Nikto z nás sa neučil zvládať stres a problémy. Nikto z nás sa neučil správne komunikovať, verejne vystupovať alebo prezentovať seba a svoje myšlienky. Na školách neexistuje predmet s názvom  „Ako rozbehnúť úspešný biznis“  alebo „Ako si vybudovať a udržať sebavedomie“.

BXP135660

Je to na tebe

Nezabúdaj však, že odkedy si vystúpil zo školských lavíc, nesieš zodpovednosť za svoje vzdelanie, schopnosti a zručnosti už len ty sám.  Teraz už nezáleží na tom, či ťa brzdila škola, práca, nevhodná partia alebo čokoľvek iné.

Internet je plný návodov „ako na to“. Po svete chodí mnoho ľudí, ktorí majú dobré nápady. Ľudí, ktorí vymýšľajú nové systémy a techniky „ako na to.“ Mnohí z nich to zdieľajú nie len so svojim okolím, ale aj s celým svetom.  A to je presne dôvod, prečo výhovorka „Ale ja neviem AKO“ už jednoducho neobstojí.

Skúsme si teda nabudúce, ty aj ja, my všetci  radšej povedať: „Učím sa, ako na to.“ Aspoň to skúsme. Začnime už dnes pracovať na sebe, na svojich cieľoch a makať pri tom tak, akoby sme začínali na tej najlepšej štartovacej čiare zo všetkých.


Pridaj Komentár

CommentLuv badge